MŰVÉSZEINK

„A művészet első feladata, hogy megszépítse az életet.”

Art Union

Manajló András

“Festményeimet megálmodom, majd álmaimat megfestem.”

1970-ben született Ungváron, Kárpátalja gyönyörű vidéken, egy festőművész dinasztia családban. A felmenői- nagyapja Fedor és az apja Iván – jelentős helyet foglaltak el a régió képzőművészeti életében.


"Nem könnyű szavakba foglalni az ars poeticámat. Alkotásaim keresztül szeretném átadni a pozitívum, a szépség, az öröm és a harmónia érzését. Bevonni a nézőt a párbeszédbe, elgondolkodni az örök értékekről, megállni egy pillanatra a mai hektikus és feszült világban - és feloldódni.Ha a művészet kedvelő érzi ezt a festményeimből, akkor örülök, hogy a művészet – a hívatásom.”

Manajló András - a híres ruszin művész dinasztia tagja - 1970-ben, festői szépségű Kárpátalján született. A népi gyökerek és az egyetemes művészet hagyatéka együttesen határozzák meg szépművészeti tevékenységét, amelynek eredményekén világszerte több kiállításon is bemutatkozhatott.
A választott hivatása alapjait András nemcsak a „családi iskolában” tanulta, hanem olyan közismert felsőfokú tanintézményekben is, mint a Lembergi Képzőművészeti Akadémia, és Oroszországban a Szent-Pétervári Repin Képzőművészeti Akadémia.
Művészettörténész így jellemezte stílusát: „festészetében csodálatosan ötvöződik a kárpátaljai festőiskola optimista palettája, a lembergi képzőművész-környezetre jellemző konstruktív tömörség, és az az akadémiai precizitás, melyről a Szentpétervári iskola híres. Ugyanakkor jól ismeri az európai kultúrát is, melynek hatása kétségtelenül érezhető műveiben.”

Manajló András nyelve a művész természetének érzelmi, emocionális oldalát mutatja. – írja dr. Feledy Balázs művészeti író. Vásznainak többsége szabad, lendületes ecsetvonásokkal készült. Tombolnak bennük a színek, csak a rájuk jellemző ritka dinamikát és kifejező erőt tapasztalhatjuk bennük. A háttér, melyben a központi alakokat ábrázolja a festő, váratlan színektől villog, melyek mintha csepegnének róla, és ez a megragadott pillanat állandó jelenlétének érzését kelti, ami akkor lép fel, ha teljesen átadjuk magunkat az impresszionista művészi közlések világának.

A Pro Cultura Minoritatum Hungariae állami kitüntetésben részesült festőművész világszerte kiállított már, s az alkotásai számos magán- és közgyűjtemény részét képezik.


„Ha Manajló András alkotásait kellene röviden jellemeznünk, akkor elsősorban a vitalitást, az életerő és energia kisugárzását, a spontaneitást és a temperamentumot kell kiemelnünk. Egy művész csak az égiektől kaphat ilyen adományt, mely mindig képes megnyilvánulni bármilyen nyelven, amit ő választ.”

Nikita D. Lobanov-Rostovsky

a “Christie's” és a “Sotheby's” aukciós házak tanácsadója, 

tagja a Londoni „Színház Múzeum Egyesülete” igazgatótanácsának,

a New York-i „Metropolitan” múzeum támogatók egyesületének tiszteletbeli tagja.


Címünk
1044 Budapest,
Íves út 16.

Kapcsolat
telefon: +36 (70) 403 6137 
e-mail: artuniongallery@gmail.com

Facebook
fb.com/artuniongaleria